Patria cestoviny do diéty, alebo nie?

Klasické cestoviny nemusia byť vhodnou potravinou do rýdzo diétneho jedálnička. Prečo a ako ich efektívne nahradiť?

Sú cestoviny vhodné pre diétny jedálniček?

Cestoviny sú preslávené ako univerzálna surovina, ktorá je nenáročná na prípravu. Zvládne ju nachystať aj menej skúsený kuchár a do požívateľného stavu dokážete kolienka, špagety či vrtule uviesť aj nijako kulinársky zdatný jedinec v priebehu niekoľkých minút.

Obľúbená pochúťka, ktorá je „doma“ predovšetkým v Taliansku, je tak hojne rozšírená aj v českých domácnostiach. Neprávom však býva považovaná za nepriateľa všetkých, ktorí sa usilujú o udržanie štíhlej línie. Ako to s nimi je v skutočnosti?

Cestoviny skutočne sú významným zdrojom kalórií. Najrozšírenejšie sú v našich podmienkach predovšetkým tie, ktoré sú vyrobené z klasickej pšeničnej múky. V klasických bezvaječných cestovinách v suchom stave na 100 g výrobku počítajte s cca 350 kcal.

Ďalším problémom je potom samozrejme aj to, čo konzumujeme k cestovinám ako takým. Smotanové omáčky alebo tučné syry k potravinám vhodným pre diétny jedálniček jednoznačne nepatria.

Existujú diétne cestoviny?

Aj medzi cestovinami existujú ale z hľadiska ich nutričnej hodnoty rozdiely a požiadavka na diétne cestoviny preto nie je absolútnou utópiou. Spomínaná pšeničná múka nie je jedinou alternatívou, z ktorej sa dajú cestoviny vyrobiť.

Inou možnosťou tak môžu byť celozrnné cestoviny vyrobené z celozrnnej múky, najčastejšie opäť pšeničné. Tie obsahujú širšie spektrum telu prospešných látok, predovšetkým vitamínov a minerálov. Navyše sa vyznačujú nižším tzv. glykemickým indexom.

Ten udáva mieru zvýšenia hladiny glukózy v krvi. Vplyv naň má množstvo faktorov, okrem iného aj množstvo vlákniny v potravinách. Praktickým dôsledkom vysokého glykemického indexu je to, že hladina cukru v krvi rýchlo stúpne. Telo sa tento výkyv snaží regulovať produkciou inzulínu. Tým sa naopak krvný cukor môže ešte viac prepadnúť. Čoskoro tak máme hlad alebo chuť na niečo sladké. Žiaduce je teda jesť potraviny, ktoré majú glykemický index nižší. Z neho vyplývajúca rovnomerná hladina cukru v krvi zároveň zaistí, že sa budeme cítiť vitálna a budeme mať aj viac energie.

Najnovšie články

Ďalšie články autora