VEGANSKÉ ALTERNATÍVY, KEĎ ZROVNA NEHOLDUJETE SÓJE

Ľudia čoraz častejšie prechádzajú na vegánsku stravu, ktorá môže na prvý pohľad stáť na základoch zo substitúcií mäsa. Rastlinný jedálniček ale zďaleka netvorí len sója alebo seitan. Aké alternatívy nájdete v zelenine či ovocí?

Vegania majú rôzne dôvody na voľbu svojho životného štýlu. Niekomu mäso jednoducho nechutí, ďalším ide čisto o etický aspekt a chuti podobné mäsu sa tak nebráni. To však ešte neznamená, že si obľúbia všadeprítomnú sóju, sójovými bôbmi tvorený tempeh, alebo seitan, ktorý je v podstate len pšeničný lepok.

Ľahšie a lepšie stráviteľnejšie alternatívy môžu veľmi kreatívne priniesť viac či menej známe druhy zeleniny a dokonca aj ovocie. V klasickej bezmäsej kuchyni nájdete takmer vždy huby, ktorým vo vegánskom jedálničku kraľuje hliva ustricová. Tá sa dokonale ujme kľúčového prvku gulášu, ale aj ďalších jedál, v ktorých je potrebné nahradiť mäso – či už sa jedná o steak alebo základnú ingredienciu burgera.

Dochucovanie je základ
Hoci hliva patrí medzi vegánske klasiky, ani huby spravidla nevyhľadáva každý len preto, že preferuje rastlinnú stravu. Úlohu gourmet zástupcu sóje aj húb preto obstará nízkokalorický baklažán, s ktorého „mäsitou“ štruktúrou, ktorá významne vstrebáva ďalšie príchute, sa dá veľmi dobre pracovať. Je už len na vás, či budete alternovať tradičný recept (zamilujete si ho napríklad v lasagniach), alebo len zatúžite po atraktívnej variácii bezmäsitého hlavného chodu. Nezabudnite, že vo vegánskej strave tvorí veľké percento výsledku dochucovania. Práve to môže priniesť chýbajúcu mäsitú chuť, ktorej najmä „noví“ vegáne tak chýba.

Delikátnou vychytávkou je údený losos pripravený z obyčajnej mrkvy. Stačí ju upiecť či uvariť, nakrájať na dlhšie plátky a cez noc naložiť do marinády z vody, riasy nori, nálevu z kapar, vínneho octu, miso pasty, sójovej omáčky, sušeného cesnaku a citrónovej šťavy. Keď si zaobstaráte ešte údiacu pištoľ, už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné ako bagel s vegánskym lososom. Ďalšiu ideu ohľadom dochucovania ocenia najmä tí, ktorí postrádajú vajcia. Trik je jednoduchý – vyskúšajte čiernu soľ, ktorá vďaka siričitým zložkám silne pripomína chuť vajíčok a spoločne s tofu sa postará o takmer totožnú podobu miešaných vajec alebo vajíčkové nátierky.

Sushi z melónu
Rastlinné alternatívy mäsa však môžete pripraviť aj z ovocia. Takmer autentický bravčový či kurací gyros prinesie do vegánskej kuchyne jackfruit, ktorého štruktúra platí za ideálnu substitúciu trhaného mäsa. Exotické ovocie rastúce na stromoch má gastronomickú históriu v ázijskej kuchyni a stáva sa populárnou po celom svete. Že vám z Ázie chýba skôr chuť sashimi? Nie je problém. Plátky vodného melónu pokvapkajte olivovým olejom, posoľte ich z oboch strán a dajte na dve hodiny do rúry. Prekvapivo reálnu verziu surového tuniaka potom môžete servírovať vo forme sushi alebo sa vyhrať s farbistou vegánskou poke bowl.


Tip redakcie: Či s varením ešte len začínate, alebo ste v kuchyni ako doma, určite vyskúšajte zaujímavé recepty pre každú príležitosť.


Najnovšie články

Ďalšie články autora