PIGMENTOVÉ ŠKVRNY RIEŠTE TERAZ. NEZAKRÝVAJTE ICH, ZBAVTE SA ICH!

S prvými jarnými lúčmi je strašiak v podobe vzniku pigmentových škvŕn zase o niečo aktuálnejší. Dajte si predsavzatie, že tento rok im nenecháte voľné pole pôsobenia a budete svoju pleť dôsledne brániť.

Často máme pocit, že sú symbolom starnutia, a ony sa naozaj s vekom vytvárajú častejšie, ale samotný vek na nich má iba pramalý vplyv. V skutočnosti je oveľa častejšou príčinou vzniku pigmentových škvŕn nadmerné slnenie alebo skrátka pôsobenie slnečných lúčov všeobecne.

Slnko, obávaná hrozba
Škvrny sa totiž na slnku netvoria hneď – môžete si to predstaviť napríklad tak, ako by pokožka mala pamäť – každé nechránené vystavenie slnku si v sebe ukladá, pamätá si ho a po nejakom čase „si spomenie“, čo sa prejaví navonok práve vznikom hyperpigmentácie, teda tmavých fliačikov alebo drobných máp.

Niekedy však môžu škvrny vzniknúť aj výrazne rýchlejšie. Môže sa jednať o škvrny po akné či poranení, ktorých je mimochodom najľahšie sa zbaviť. Koža tiež reaguje na hormonálne vplyvy, preto sa pigmentové škvrny rady tvoria napríklad v tehotenstve. Môžu ich tiež spôsobiť niektoré agresívnejšie látky v kozmetike, ako je napríklad retinol či AHA kyseliny, pokiaľ sa na pleti dostanú do kontaktu so slnečným žiarením.

Z rovnakého dôvodu vám každá kozmetička či dermatologička kladie na srdce, aby ste sa po chemickom peelingu, ošetrení laserom a podobných procedúrach nevystavovali slnku, inak hrozí stmavnutie kože.

Ako chrániť pleť každý deň
Je to tiež dôvod, prečo má boj proti pigmentovým škvrnám dve fázy: so spomínanými procedúrami, ktoré sú tiež najúčinnejším riešením škvŕn, je dobré začať na jeseň či začiatkom zimy, kedy sila slnka nie je taká intenzívna, a ošetrená pleť tým pádom tak namáhaná. Naopak začiatkom jari treba začať myslieť na prevenciu a zintenzívniť ochranu proti slnku.

Zvyčajne dobre vieme, ako sa chrániť pri opaľovaní počas letnej dovolenky, ale ako SPF správne včleniť do každodennej starostlivosti? Existujú síce make-upy aj denné krémy s UV filtrami, ale vôbec najlepšie je nájsť si vhodný ľahký krém, ktorého hlavnou funkciou je chrániť pred slnkom, a ten naniesť ako poslednú vrstvu starostlivosti.

Woman caring of her beautiful skin face standing near mirror in the bathroom. Young woman applying moisturizing cream on her face during morning routine. Smiling natural girl holding little green jar of ecological cosmetic cream.

V praxi to teda vyzerá tak, že začínate čistením pleti, niekto pripravuje pleť na následnú starostlivosť ešte lotionom, nasleduje sérum, krém a potom SPF krém. Dajte mu chvíľku, aby sa dobre vstrebal a až potom siahnite po líčení.

Zdá sa vám to ako mnoho vrstiev? SPF krém by preto mal mať príjemnú a ľahkú textúru, aby bol príjemný na každodenné nosenie. Asi nemusíme dodávať, že vždy musí ísť o opaľovací krém priamo určený na tvár, nie na telo.

Prevencia ako jediná možnosť?
Niektoré lasery sú natoľko šetrné, že môžete proti už existujúcim tmavým škvrnám zasiahnuť aj teraz. Vždy je lepšie sa informovať priamo na tej konkrétnej klinike, kde sa chystáte zákrok podstúpiť. Zároveň môžete škvrny skúsiť redukovať aj správnou domácou starostlivosťou. Skúste niektorý z našich tipov.

Najnovšie články

Ďalšie články autora