Horské bicykle v zime. Áno alebo nie?

Pokiaľ patríte medzi milovníkov cyklistiky, možno sa tejto vášne nedokážete vzdať ani počas zimných mesiacov. Zatiaľ čo väčšina bicyklov počas zimy smutne stojí v pivnici alebo v garáži, prípadne prechádza starostlivým servisom, váš miláčik nezaháľa. Patríte k tým, ktorí jazdia na bicykli aj v zime? Pripomenieme vám, čo je pre jazdu na bicykli v zimných mesiacoch dôležité.

Blatníky, alfa a omega zimné cyklistiky

Všetkým, ktorí sa chystajú jazdiť za každého počasia a nechcú zakaždým skončiť od hlavy až po päty celí mokrí a špinaví, odporúčame zaobstarať si na svoje horské bicykle blatníky. Pokiaľ s nimi nechcete jazdiť celoročne, môžete ich pokojne pred letnou sezónou zase demontovať.

V zime však treba počítať s podmáčaným terénom, zrážkami a kalužami. Vďaka blatníkom zostane váš chrbát suchý a bez blata. Ak mrzne, blatníky potrebovať nebudete. Terén bude pevný, bez striekajúceho blata. Vy aj bicykel zostanete relatívne čistí.

Umývanie bicykla po vychádzke

Vás možno blatníky pred väčšinou nečistôt uchránia, ale váš horský bicykel pravdepodobne nie. Pokiaľ teda nechcete omývať koleso kefkou a handrou, zistite si, kde je vo vašom okolí najbližšia benzínová pumpa, na ktorej môžete svoj bicykel umyť. Umyté koleso osušte a premažte.

Tipy pre vás

  • Skúste sa počas zimnej cyklistickej vychádzky vyhýbať posoleným cestám. Soľ je veľmi agresívna a vášmu bicyklu neprospeje.
  • Nezabudnite na vhodné oblečenie.
  • Dajte pozor na tlak v pneumatikách a tlmiacich prvkoch. V mraze vás môže prekvapiť, že bude všade naraz príliš nízky tlak.
  • Pozor, v mraze hrozí, že nebudú brzdy brzdiť tak ostro, ako ste zvyknutí, a budú vydávať nepríjemné zvuky.
  • Pred vychádzkou vždy dobre zvážte svoje možnosti. Nevyrážajte na bicykel, pokiaľ je poľadovica, veľa snehu a pod.

Zazimovanie kolesa

Rozhodli ste sa nakoniec cez zimu nejazdiť? Máte na to právo. Po sezóne však bicykel umyte a dôkladne vysušte. Bicykel uložte na suché miesto, ideálne také, kde nemrzne.

Exit mobile version