KRILL, MICROGREENS A NATTO ALEBO NOVÉ SUPERPOTRAVINY

Posledný deň zimy máme konečne za sebou. Jar prichádza pochopiteľne vo všetkej kráse, a to spoločne so sezónnymi chrípkami. Pre tých, ktorí po dvoch pandemických rokoch už nemôžu vystáť zázvor ani citróny, však máme dobrú správu – superpotraviny to istí! Posilniť imunitu vám pomôžu polárne kôrovce, microgreens alebo aj „správne” baktérie.

Superpotraviny sú zlatým grálom nového milénia. Za posledných dvadsať rokov sme objavili avokádo, zázvor, goji bobule alebo semienka chia. Ich zázračné účinky na naše telo potvrdzujú nielen výživoví špecialisti, ale aj celebrity. Sú však aj také potraviny, ktoré explicitne cielia na náš imunitný systém, vďaka čomu predstavujú (tajnú) prírodnú zbraň proti prechladnutiam aj chronickým chorobám. Poznáte ich všetky?

Spice up your life
Zázvor nie je jedinou superpotravinou, ktorá má antibakteriálne a protizápalové účinky. Efekt mnohých korenín, ktoré najskôr jednoducho nájdete vo svojej kuchyni, vám môže priniesť rovnaké benefity. Napríklad kardamóm pridávajú na blízkom východe do kávy – liečia zápaly a znižuje tlak. Odvar zo šalvie vie zahnať bolesť v krku a klinček hravo zatočí s nádchou. Tiež kurkuma podporuje detoxifikáciu organizmu. Navyše pôsobí ako prírodné antidepresívum.

Polárne kôrovce alebo zázračný krill
Niektorí z vás určite počuli o novej superpotravine s názvom krill. V skutočnosti sa jedná o označenie pre drobné kôrovce pochádzajúce z polárneho pásu, ktorí sú veľmi podobní krevetám. Všetci poznáme rybí olej alebo aj rybí tuk, niektorí z vás si možno pamätajú aj doby, kedy nás rodičia nútili piť jednu lyžicou rybieho oleja denne na podporu kostí. Ide totiž o skvelý zdroj Omega-3 mastných kyselín, ktoré okrem iného regulujú cholesterol a zlepšujú funkciu srdca a mozgu. Niektoré štúdie však naznačujú, že naše telo dokáže vstrebať a využívať mastné kyseliny z krillového oleja oveľa lepšie ako z rybieho oleja. Telo ho zároveň potrebuje oveľa menšie množstvo. Benefity Omega-3 mastných kyselín tiež tkvie v ich protizápalovom účinku. Okrem toho obsahuje krillové mäso a krillový olej aj veľké množstvo vitamínu A, B a D.

Nie je baktérie ako baktérie
Všetci vieme, že zdravie nášho tela (aj pleti) je priamo spojené s tráviacim traktom a zdravím našich čriev. Je preto nesmierne dôležité udržiavať balans črevnej mikroflóry, ktorá zaisťuje silu celého imunitného systému. V tom vám najlepšie pomôžu fermentované potraviny a nápoje ako kyslá kapusta, kimchi, fermentované huby a strukoviny. Obsahujú totiž špeciálne baktérie a huby, ktoré zlepšujú zdravie tráviaceho traktu, ale aj antioxidanty a vitamíny, ktoré redukujú zápalové reakcie. Niektoré z nich majú navyše aj iné benefity – kefír pomáha spevňovať kosti a redukovať intoleranciu laktózy, natto (fermentovaná sója) znižuje krvný tlak, kombucha reguluje cholesterol a miso má blahodarné účinky na srdce.

Čo je malé, to je zdravé
Lesné plody a bobule ako maliny, čučoriedky, brusnice, černice alebo egreše sú úplnou vitamínovou bombou. Či ich budete jesť surové, pečené alebo sušené, doprajú vám poriadnu dávku antioxidantov, organických kyselín a trieslovín, ktoré sú cenné pre obranyschopnosť nášho tela. Hoci chutia skvele samostatne, dajú sa jesť stokrát inak – môžete ich pridávať do jogurtov, smoothies, čajov alebo dezertov.

Exit mobile version