Ropa znova zdražuje. Príčinou je výpadok suroviny z Líbye

Ceny ropy sa v pondelok začali zvyšovať. Bola to reakcia na výpadky v dodávkach suroviny z Líbye, ktoré vyvolali obavy z nedostatočného zásobovania trhu.

Cena severomorskej ropy Brent, ktorá je určujúca pre ceny suroviny v Európe, krátko pred 17:00 SELČ vykazovala nárast zhruba o 1,1 percenta na 112,97 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si v rovnakom čase pripisovala takmer 0,8 percenta na 107,76 dolára za barel.

Líbyjská Národná ropná spoločnosť varovala, že jej ropné zariadenia čelia „bolestivej vlne uzávierok“. T a prepravu ropy v krajine citeľne zasiahli demonštrácie.

„Pretože sú globálne dodávky ropy napäté, aj ten najmenší výpadok zrejme bude mať výrazný vplyv na ceny,“ povedala agentúre Reuters analytik Jeffrey Halley zo spoločnosti OANDA.

Analytik Satora Jošida z maklérskej firmy Rakuten Securities však upozornil, že zdražovanie ropy brzdí obavy z poklesu dopytu v Číne, kde majú na ekonomickú aktivitu negatívny vplyv opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

K rastu cien ropy prispievajú aj návrhy na zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie. Tá sa už v rámci sankcií zavádzaných proti Rusku kvôli jeho útoku na Ukrajinu okrem iného dohodla, že od augusta úplne zakáže dovoz ruského uhlia.

Agentúra Interfax v piatok oznámila, že ťažba ropy v Rusku v prvej polovici apríla klesla o 7,5 percenta. Pokles však bol viac ako kompenzovaný rastom cien čierneho zlata.

Exit mobile version