PRINCÍP STRAVOVANIA OMAD: ZÁZRAČNÁ DIÉTA ALEBO ŠKODLIVÝ TREND?

Rovnako ako prerušovaný pôst funguje aj diéta OMAD na princípe spaľovania tukových zásob. Jedná sa o pravidlo jedného jedla denne, a hoci dietológovia rôzne druhy pôstov podporujú, môže byť OMAD diéta pre mnohých nevhodná, ba dokonca aj nebezpečná.

Všetka strava slúži nášmu telu ako energetický pohon. Jedlo, ktoré počas dňa skonzumujeme, premení telo na energiu, ktorú potom naďalej využíva. Pokiaľ ju však nestihnete počas dňa spáliť, organizmus si ju uloží v podobe tukov na horšie časy. Povedzme, že ste nestihli obed a dochádza vám energia – vaše bunky preto siahnu do tukových zásob, ktoré predstavujú rezervu pre takéto prípady. Týmto spôsobom dochádza k spaľovaniu uložených tukov. Prerušovaný pôst (intermittent fasting) sa preto zdá byť ako veľmi efektívna diéta na zhadzovanie nadbytočných kíl. Na rozdiel od prerušovaného pôstu, kedy môžete telu dopriať niekoľko jedál po dobu štyroch až ôsmich hodín, je však diéta OMAD (one meal a day) o dosť striktnejšia. Umožňuje totiž konzumovať iba jedno jedlo denne. Po zvyšnú dobu sa potom musíte postiť. Podľa mnohých odborníkov môže byť táto diéta pre niektorých ľudí škodlivá, ba dokonca aj nebezpečná. Tu je všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Raz denne a dosť
Táto diéta má jediné pravidlo: počas dňa máte len jedno hodinové okno, v rámci ktorého môžete konzumovať čokoľvek. Neexistujú žiadne obmedzenia čo sa druhu či kvantity jedla týka, a to bez ohľadu na váš vek, váhu alebo pohlavie. „Všeobecne povedané, ak jete iba raz denne, mali by ste skonzumovať také množstvo kalórií, ktoré potrebujete na uspokojenie svojich denných energetických potrieb. Väčšina dospelých by nemala konzumovať menej ako 1200 kalórií denne,“ povedala Insideru výživová poradkyňa pre športovcov Kelsey Hampton.

Jednoduchá matematika
Zlatý štandard 1200 kalórií denne, ktorý odporúčajú ako doktori, tak aj profesionálni tréneri, má svoj dôvod. Príliš málo kalórií môže ohroziť imunitný systém a taktiež spôsobiť odbúravanie svalovej hmoty. Vo chvíli, keď sa telu dané množstvo kalórií nedostane, začnú si bunky brať energiu zo svalovej hmoty, nie z tukových zásob. Keď naopak zvolíte jednu kalorickú bombu denne, spôsobíte telu šok, a preto si radšej uložia všetko ihneď do zásob. „Keď jete len raz denne, môžete pociťovať slabosť a nevoľnosť. Keď však príde čas na jedlo, budete mať tendenciu sa prejedať, čo môže viesť k návalu inzulínu, po ktorom vám nebude dobre,“ povedala pre Insider dietologička Melissa Rifkin.

Najnovšie články

Ďalšie články autora