DIZAJNOVÉ HRAČKY PRE MALÉ AJ VEĽKÉ

Možno ich poznáte, možno ste ich dokonca sami mali. Sú z dreva, plastu aj kovu. Niektoré sú celkom nové, história niektorých z nich však siaha hlboko do dvadsiateho storočia. Ale jedno ich zaručene spája – ctia a obnovujú českú tradíciu. Ktoré vyladené české detské hračky budú nielen radosťou pre vašich najmenších, ale aj sofistikovanou ozdobou interiéru? Tieto dizajnové kúsky len tak na dne krabice s detskými hračkami neschováte. Zaslúži si totiž vystaviť!

Kultové nafukovacie zvieratká Libuše Niklové
Inovatívna dizajnérka Libuša Niklová sa tvorbe hračiek začala venovať v polovici päťdesiatych rokov a za svoj život priviedla na svet viac ako 230 originálnych kúskov. Známa je predovšetkým pre svoje experimenty s plastickými hmotami. Dokázala totiž maximálne využiť mäkkosť, ľahkosť a ohybnosť, ktoré tieto materiály poskytujú, a hravo naskočiť na vlnu vtedajšieho boomu plastu. Gumové figúrky, zvieratká s harmonikovým trupom a nafukovacie hračky sú dnes českou ikonou – však kto by nepoznal modrého slona, ​​červeného byvola alebo napríklad žltú žirafu. Celoživotná práca tejto priekopníčky dostala dizajn českých hračiek na svetové výslnie. Jej kolekcie legendárnych nafukovacích zvieratiek predstavené v 70. rokoch 20. storočia sú dnes zastúpené v zbierkach múzeí po celom svete, okrem iného aj v newyorskej MoMA. Ale nafukovacie zvieratko samozrejme stále zaobstaráte pri starej dobrej českej Fatry.

Kutália sa Kutulu
Štvorčlenný československý tím dizajnérov oživuje tradičné české hračky s dôrazom na výtvarnú a remeselnú kvalitu za zapojenie lokálnych materiálov a dodávateľov. V ich snovej realite sa stretnete s labutou Labu, vtáčikom Pipo alebo koníkom Amarisom, vydáte sa do tajov antickej mytológie s kolekciou hračiek jej inšpirovaných, alebo so svojimi najmenšími postavíte mesto Briko, plné geometrických tvarov a jasných farieb. Kutulu je malá česká hračkárska senzácia, ktorá baví malých aj veľkých.

Drevená ZOO Ladislava Sutnara
Dizajnér, typograf a avantgardný umelec Ladislav Sutnar, slávny plzenský rodák a jedna z najvýznamnejších postáv českej medzivojnovej moderny, predstavil svoje poňatie modernej hračky už v roku 1930. Drevený slon, nosorožec, mrož, lev a ťava – hravá zviera prvky abstraktného umenia a pôvodne zamýšľanej lacnej priemyselnej výroby. Dnes sú ručne vyrábané a maľované repliky hračiek k dostaniu u Modernistu.

Najnovšie články

Ďalšie články autora